Gürcistan-Türkiye sınırı (Ardahan-Posof), Avrupa’ya çıkış noktası Türkiye-Yunanistan sınırı (Edirne-İpsala) olan boru hattı; Türkiye üzerinde 20 ilin (Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne) sınırlarından geçerek, 67 ilçe ve 600 köyden oluşan güzergahın Yunanistan sınırında, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapan Trans Adriyatik Boru Hattı’na (TAP) bağlanmaktadır.
Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir’de, diğeri Trakya’da olmak üzere ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası bulunmaktadır. TANAP sistemi, 2x17.5 kilometresi Marmara Denizi geçişi olmak üzere toplam 1.811 kilometrelik boru hattı ile sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:
Boru hattının Faz 0 olarak adlandırılan ve Ardahan’dan Eskişehir’e kadar olan 1339 kilometrelik bölümü 56 inç, Faz 1 olarak adlandırılan ve Eskişehir’den İpsala-Yunanistan sınırına kadar olan 455 kilometrelik bölümü ise 48 inç çapında tasarlanmıştır. Proje kapsamında 17.5 km’lik Çanakkale Boğaz Geçişi ise 36 inç çapındaki ikiz bir boru hattı ile gerçekleştirilmiştir.
Başlangıç için 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin ilave yatırımlarla ilerleyen yıllarda önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması planlanmaktadır.