Kardeş ülke Azerbaycan’dan Türkiye’ye uzanan ve enerjinin ipek yolu olarak adlandırılan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Türkiye’nin ulusal gaz iletim şebekesine Haziran sonunda bağlanıyor. TANAP’ın Eskişehir İli Seyitgazi İlçesinde bulunan MS2 Ölçüm ve CS5 Kompresör istasyonu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelen TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP’ın yüzde 93’ünün tamamlandığını ve Haziran ayı sonunda TANAP’tan BOTAŞ’ın ulusal gaz iletim şebekesine ticari gaz akışının başlayacağını söyledi.
Azerbaycan ve Türkiye’nin enerji alanında bugüne kadar süregelen başarılı işbirliğinin en önemli sembollerinden birisi olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) Azerbaycan’ın Şahdeniz Doğal Gaz Sahası İkinci Faz Geliştirme Projesi kapsamında üretilen doğal gazın Türkiye Gaz Piyasasına arzına adım adım yaklaşılıyor. Şu anda inşaat çalışmaları yüzde 93 oranında tamamlanmış durumda olan projede, Haziran ayı sonu itibarıyla Türkiye’ye Eskişehir’de ticari gaz akışının başlatılabilmesi için hazır hale gelinecek.
TANAP’ın Eskişehir İli Seyitgazi İlçesinde inşaatı devam eden MS2 Ölçüm ve CS5 Kompresör İstasyonu’nda basın mensuplarıyla buluşan TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projenin Haziran ayında tamamlanacağını söyledi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Saltuk Düzyol, “2015 yılında inşaat çalışmalarına başladığımız projemizde çalışmalarımızı, uluslararası kalite, iş sağlığı ve güvenliği standartlarında çevre ve insana gereken hassasiyeti de göstermek suretiyle süresi ve bütçesi içerisinde sonlandırmak üzereyiz. Ocak ayında başlattığımız test çalışmalarından da gördüğümüz üzere TANAP’ta süreç kusursuz ilerliyor. Türkiye ve Avrupa doğal gaz piyasalarının yanısıra tüm bölge ülkelerinin yakından takip ettiği TANAP’ın Haziran ayı sonunda devreye girmesiyle birlikte, Türkiye’nin dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında bir enerji koridoru olma hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha atılmış olacak.” dedi. Saltuk Düzyol, proje takvimine göre en geç 2019 yılı sonunda Trans Adriyatik Boru Hattı’na (TAP) gaz vermeye hazır hale gelineceğini ve Avrupa’ya ticari gaz akışının başlayabilmesi için TAP projesinin tamamlanmasının bekleneceğini sözlerine ekledi.
Enerji sektörünün gücüne güç katacak
Enerji piyasalarının yakından takip ettiği TANAP’ın, Türkiye ve Avrupa Birliği için arz ve güzergah çeşitliliği yaratması, bölgenin enerji arz güvenliğine ve gazın gazla rekabet ettiği bir piyasa yapısının oluşmasına katkı sağlaması bekleniyor. TANAP’la ilk etapta Türkiye’ye 6 milyar metreküp, Güney Gaz Koridoru’nun tamamlanmasının ardından ise Türkiye üzerinden Avrupa’ya 10 milyar metreküp doğal gaz taşınması planlanıyor. İlerleyen yıllarda taşıma kapasitesi 31 milyar metreküpe kadar çıkabilecek şekilde tasarlanan proje, tamamlandıktan sonra, “Enerji İçin Anahtar Ülke Türkiye” sloganıyla faaliyetlerini sürdüren ve özellikle son yıllarda ciddi ivme kazanan Türk Enerji Sektörünün gücüne güç katacak, dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ı Avrupa Birliği’nin önemli gaz tedarikçisi ülkelerinden birisi konumuna getirecek.
Azerbaycan gazının yanı sıra diğer kaynak ülkelerde üretilecek doğal gazın Türkiye üzerinden ticarileşmesine de vesile olabilecek potansiyele sahip olan TANAP’la, Türkiye transit ülke olmaktan çıkarak, üreticiden nihai tüketiciye kadar oluşan değer zincirinin her aşamasında söz sahibi olan bir ülke konumuna gelecek.